Antwerpen-lezing Nico Dros - Willem die Madoc maakte

Auteur Nico Dros geeft op donderdag 25 november om 19.30 uur in ZB Bibliotheek van Zeeland een lezing over zijn historische roman Willem die Madoc maakte. Tickets (€ 2,50 incl. consumptie) zijn te bestellen in de winkel en via de online ticketverkoop.

Bezoek ook de Antwerpen-lezing met Jeroen Olyslaegers op 21 oktober 

De eerste van twee Antwerpen-lezingen wordt op donderdag 21 oktober gegeven door Jeroen Olyslaegers. Centraal staat zijn historische roman Wildevrouw. Deze avond vindt plaats in ZB Bibliotheek van Zeeland om 19.30 uur. Meer informatie en tickets
 

Willem die Madoc maakte

Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.

In 2015 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver? In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc.

Nico Dros

Nico Dros (Texel, 1956) studeerde geschiedenis in Amsterdam. Hij debuteerde in 1991 met de historische roman Noorderburen over de lotgevallen van een aristocraat die in de Franse tijd naar een vergeten dorp wordt verbannen. Het boek werd in 1992 genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs. In 1994 volgde de verhalenbundel Familiezaken en in 1999 de roman Ter hoogte van het Salsa-paviljoen. In 2003 verscheen Het angstzweet der kolonialen, een bundel essays over Java gedurende de eeuwen van Nederlandse overheersing.

Twee jaar later publiceerde hij De sprekende slang. Een kleine geschiedenis van laaglands fundamentalisme. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en werd vijf keer herdrukt. In 2012 verscheen Oorlogsparadijs. ‘Het is briljant, bloedspannend, fenomenaal geschreven. Het is vakwerk. Een tien met een griffel,’ aldus Monique Burger in De Wereld Draait Door. In 2015 verscheen de verhalenbundel Langzaam afbouwen op deze planeet.

Informatie

Datum donderdag 25 november 2021
Tijd 19:30 - 21:00
Locatie ZB Bibliotheek van Zeeland
Prijs € 2,50 (incl. consumptie)
  Bestel tickets
Nico Dros - Willem die Madoc maakte

Bestel dit boek in de webshop