Boekenweek 2023

Boekenweek 23

Ik ben alles

Het is weer Boekenweek!
Vanaf zaterdag 11 maart tot en met zondag 19 maart 2023, is het weer Boekenweek!

Dit jaar is het thema ‘Ik ben alles’.
Dit thema viert de veelzijdigheid van onze identiteit. Hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdsgeest heftiger en spannender dan ooit. Met de vele rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de vele gezichten die we on- en offline tonen, is iedereen de optelsom van al die componenten.

Door te lezen leren we onszelf en anderen beter kennen. We herkennen en erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culteren, geloofsovertuigingen, seksualiteiten en leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenseloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Lize Spit 23

Boekenweekgeschenk

Bij besteding van €15,- aan boeken, krijg je De eerlijke vinder van Lize Spit, cadeau!
De eerlijke vinder is een verhaal over vriendschap solidariteit en het belang van rituelen.

Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. 

Lize Spit kennen we allemaal van haar debuutroman Het Smelt. Het boek werd in zestien landen vertaald. En in het voorjaar van 2023 komt de verfilming uit! Daarnaast won het boek de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, werd NRC boek van het jaar en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Premio Strega Europeo. Lize is gastdocent creatief schrijven aan het RITCS. Ze is columnist bij dagblad De Morgen.

Boekenweek essay 23

Boekenweek essay | Boto Banja van Raoul de Jong

Boto Banja is speciaal geschreven bij het Boekenweekthema 'Ik ben alles' en ligt vanaf 11 maart voor € 5 in de boekhandel.

In Boto Banja neemt Raoul de Jong ons mee op zijn zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers die hun stemmen lieten klinken – of de wereld daar nou klaar voor was of niet.
Op een ochtend wordt Raoul de Jong wakker met het besef: ik moet varen. Hij vindt een schip dat hem van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao kan brengen, een route die vele slaafgemaakten destijds in omgekeerde richting aflegden. De Jong reist in de voetsporen van Anton de Kom en diens tijdgenoten. Zij, veelal nazaten van slaafgemaakten, staken in de eerste helft van de vorige eeuw als vrije mensen zeeën en oceanen over om hun plek in de wereld op te eisen. 

Raoul de Jong schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde zes boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. Zijn boek de Jaguarman dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. In september 2022 ontving hij de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre. Momenteel werkt de auteur aan het filmscript voor een film over het leven van Anton de Kom.

  

De Haan en Hofstede

Maandag 13 maart 19.30 uur | Martin de Haan & Rokus Hofstede

Michel Houellebecq & Annie Ernaux

Een Franse avond in de brasserie. Maandag 13 maart gaan Martin de Haan en Rokus Hofstede met elkaar in gesprek over hun werk als vertaler. Martin de Haan is vaste vertaler van Michel Houellebecq en Milan Kundera.

Rokus Hofstede is vertaler van o.a. Annie Ernaux en won in 2021 de Martinus Nijhoff Vertaalprijs en. Samen gaan ze in gesprek over de vertalingen van Houellebecq en Ernaux. Maar ook over de rol van vertalers in de literatuur. De avond is inclusief consumptie.

Herman Arnolds Boekenweek 2023

Donderdag 16 maart 16.00 uur | Herman Arnolds, De geschiedenis van de Boekenweek

Donderdag 16 maart geeft Herman Arnolds een presentatie over geschiedenis van de Boekenweek. De onstuitbare verzamelwoede van Herman Arnolds maakte dat hij 27 meter archief over de geschiedenis van de boekenweek verzamelde. Van unieke posters tot versieringen van het boekenbal, Arnolds heeft bij vrijwel elk item een bijzonder verhaal. Zijn collectie droeg hij in 2014 over aan het CPNB maar de verhalen bleven. Aan de hand van zijn collectie geeft hij een presentatie vol bijzondere feiten, anekdotiek en unieke fragmenten.

Martin Bossenbroek

Vrijdag 17 maart 16.00 uur | Martin Bossenbroek

Vrijdag 17 maart brengt Martin Bossenbroek een bezoek aan de Drvkkery voor een lezing van zijn nieuw verschenen boek: De Zanzibardriehoek. Daarna zal hij geïnterviewd worden door Jan van Damme.


De Zanzibardriehoek beschrijft de laatste episode in de slavernij geschiedenis vanuit de direct betrokkenen: de zendeling-ontdekkingsreiziger David Livingstone, bijgestaan door bevrijde slaven als James Chuma en gevolgd door avonturiers als Henry Stanley. De Zanzibardriehoek gaat net als De Boerenoorlog over goede bedoelingen, kwade opzet en de tragiek van Afrika, het slaaf gemaakte continent.

Boeken van Michel Houellebecq & Annie Ernaux | Martin Bossenbroek

De jaren
Annie Ernaux
Vernietigen
Michel Houellebecq
De Zanzibardriehoek
Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900
Martin Bossenbroek
De jongeman
Annie Ernaux
De wraak van Diponegoro
Begin en einde van Nederlands-Indië
Martin Bossenbroek
Elementaire deeltjes
Michel Houellebecq
De Boerenoorlog
Martin Bossenbroek
De schaamte
Annie Ernaux
De kaart en het gebied
Michel Houellebecq

Onze activiteiten tijdens de Boekenweek

23
Mar
Instore
Môgô
De Drvkkery
23 Mar om 19:00 uur
Het Utrechtse label Ducktape Records is nu zo’n kleine 15 jaar bezig met het uitbrengen van lokale noise, abstracte muziek, experimentele techno en electronica op CD-R en tape. Onder de naam Môgô brengt de label-eigenaar nu voor het eerst een LP uit.
24
Mar
signeersessie
Meet & Greet met Fumiko "Polderjapanner" Miura
De Drvkkery
24 Mar om 16:00 uur
Ontmoet de auteur van het geweldige boek "Polderjapanner", Fumiko Miura
25
Mar
Muziek
Yesterday's Papers
Brasserie de Drvkkery
25 Mar om 15:30 uur
Het is weer tijd voor muziek in de Brasserie! Deze zaterdag is het de eer aan Yesterday's Papers om de Brasserie te vullen met gezellige muzikale klanken.
Gratis
26
Mar
Lezing
1e Huizinga lezing
Doopsgezinde Kerk
26 Mar om 14:15 uur
Middelburg kent een rijk cultuurhistorisch verleden. Minder bekend is de wereldvermaarde cultuurhistoricus Johan Huizinga (hoogleraar te Groningen en te Leiden), die in de eerste decennia van de 20e eeuwvrijwel al zijn vakanties doorbracht op buitenplaats Toornvliet in Middelburg. Er is alle reden om daarverandering in te brengen. De onthulling van het Herfsttij der Middeleeuwenpad in park Toorenvliedt, detuin van Huizinga, was het begin.
01
Apr
Muziek
Jaimy
Brasserie de Drukkerij
01 Apr om 15:30 uur
Het is weer tijd voor muziek in de Brasserie! Deze zaterdag is het de eer aan Jaimy om de Brasserie te vullen met muzikale klanken.
Gratis
06
Apr
Lezing
Ivo van de Wijdeven
de Drvkkery
06 Apr om 19:30 uur
Historicus en Analist Ivo van de Wijdeven geeft een lezing over zijn nieuwe boek De Macht van het verleden. 
08
Apr
Muziek
The Road
Brasserie de Drvkkery
08 Apr om 15:30 uur
Het is weer tijd voor muziek in de Brasserie! Deze zaterdag is het de eer aan het trio The Road om de Brasserie te vullen met gezellige muzikale klanken.
13
Apr
boekpresentatie
Michael Rhebergen - De Nieuwe Kust
De Drvkkery
13 Apr om 19:30 uur
Michael Rhebergen, fotograaf en auteur van het boek 'de Nieuwe Kust' gaat in gesprek met Jeroen Schwartz, bekend van het boekenpanel uit De Wereld Draait Door
22
Apr
Viva la Vinyl!
Record Store Day 2023
De Drvkkery
22 Apr om 09:30 uur
Save the date! Op zaterdag 22 april is het weer tijd voor Record Store Day 2023.
10
May
Nachtopening
Lucinda Riley, Harry Whittaker Het verhaal van Pa Salt
de Drvkkery
10 May om 23:59 uur
Woensdagavond 10 mei gaan we speciaal open om het laatste deel van de Zeven Zussen serie te verkopen. Atlas het verhaal van Pa Salt is nog niet uit maar verschijnt 11 mei, precies op tijd voor moederdag. Om niet langer dan nodig is te hoeven wachten gaan we extra open op de dag dat Atlas uitkomt. 
13
May
Moederdag
Heleen Schuttevaêr
Brasserie de Drvkkery
13 May om 15:30 uur
Vier moederdag met Heen Schuttevaêr!
Gratis
20
May
Muziek
AAD
Brasserie de Drvkkery
20 May om 15:30 uur
Het is weer tijd voor muziek in de Brasserie! Deze zaterdag is het de eer aan AAD (Adriaan van den Berg) om de Brasserie te vullen met gezellige muzikale klanken.
Gratis