Boekpresentatie Aad de Klerk

Voor een stad in laag-Nederland vertoont Middelburg opmerkelijk veel hoogteverschillen, misschien niet spectaculair, maar wel heel kenmerkend. Wie bijvoorbeeld fietst van de Balans naar de Groenmarkt, ervaart het hoogteverschil van om en nabij vijf meter aan den lijve. En zo kent de binnenstad veel meer saillante hoogteverschillen. Dr. A.P. (Aad) de Klerk verklaart in zijn nieuwe boek 'Middelburg, van laag tot hoog' voor het eerst welke hoogteverschillen er zijn en met welke achtergrond. Op vrijdag 24 mei om 16.00 uur zal hij het eerste exemplaar aanbieden aan wethouder Eduard Smit, in onze binnentuin.

 

Informatie

Datum vrijdag 24 mei 2024
Tijd 16:00 - 18:00
Locatie Boekhandel de Drvkkery
Prijs Gratis entree
  Reserveer hier uw gratis ticket
aad de klerk

Over Aad de Klerk

Dr. A.P. (Aad) de Klerk is historisch geograaf, promoveerde in 2003 op het proefschrift Het Nederlandse landschap, de dorpen in Zeeland en het water op Walcheren, en was onder andere auteur van de Historische atlas van Zeeland (2015; tweede druk 2021).

aad de klerk

Over 'Middelburg, van laag tot hoog'

Voor het eerst wordt nu verklaard welke hoogteverschillen er zijn en met welke achtergrond. Dat betekent uitleg over de hogere kreekruggen waarop de oudste straten liggen; over de rol van de aanleg van Molenwater, oude en nieuwe haven; en over het weinig bekende effect van de wederopbouw, toen extra hoogteverschillen in de binnenstad zijn aangebracht. Een leemte in de geschiedenis van Middelburg wordt hiermee opgevuld. En een nieuwe kijk op de stad-van-vandaag geboden.

Veel illustraties maken aanschouwelijk waarop bewoners én bezoekers van Middelburg moeten letten. Met deze geheel nieuwe invalshoek draagt deze publicatie niet alleen bij aan de geschiedschrijving van de stad, maar leert ze de lezer ook te kijken naar onvermoede aspecten van de omgeving.

Werk van Aad de Klerk

Middelburg, van laag tot hoog
Over de oorsprong en betekenis van hoogteverschillen in de Middelburgse binnenstad
Aad de Klerk