Boekpresentatie Tegenkultuur | Peter Sijnke en Jan Pen
‘Nu gaan we spijkers met koppen slaan!!!’ Presentatie boek Tegenkultuur in de Week van het Zeeuwse boek.
Op donderdag 3 november, in de Week van het Zeeuwse boek, wordt het boek Tegenkultuur – Nederlandse undergroundpublicaties 1964-1976 gepresenteerd. Peter Sijnke (Middelburg) en Jan Pen (Leiden) zijn de schrijvers en samenstellers van dit prachtige boek. De presentatie begint om 19:00 uur en is gratis toegankelijk. Naast een presentatie door Jan Pen zal Peter Sijnke Kees Slager en Iris de Leeuw interviewen. De muziek wordt verzorgd door DJ Sandstorm/Sander van de muziekafdeling.
Iris de Leeuw en Kees Slager waren in de zestiger en zeventiger jaren nauw betrokken bij de Provo en Underground bewegingen in Nederland. In Maastricht waren ze onderdeel van de groep die het Provoblad Ontbijt op Bed maakte en in Nijmegen waren ze betrokken bij het undergroundblad Roodkapje, dat in het boek Tegenkultuur wordt besproken. Kees schreef in deze bladen en Iris deed de vormgeving. Kees is journalist, schrijver en politicus en schrijft met name over zijn geliefde provincie Zeeland. Iris is beeldend kunstenaar en vooral bekend van haar zeefdrukaffiches. Beiden wonen in de Zeeland.
De jaren zestig en zeventig waren een tijd van ongekende welvaart, waarin de opgroeiende jeugd voor het eerst de ruimte kon nemen om haar stem te laten horen over maatschappelijke problemen en oplossingen. De undergroundbeweging werd ook wel ‘alternatieve cultuur’ of, in het idioom van de jaren 60, ‘tegenkultuur’ genoemd.
Willem de Ridder, medeoprichter Hitweek: ‘Ik vond dat het hoog tijd was dat de jonge generatie eindelijk een stem kreeg.’
Alle undergroundpublicaties werden gemaakt door de jeugd en hadden de jeugd als doelgroep. Of het nu politiek of cultureel was, de inhoud van de undergroundkranten was een directe weerspiegeling van de hoop, dromen en activiteiten van de redacteuren, schrijvers en vormgevers die zichzelf zagen als actieve deelnemers en als chroniqueurs van de beweging.
Hitweek en Aloha, de belangrijkste Nederlandse undergroundbladen komen uitgebreid in het boek aan bod. Tegenkultuur laat zien welke Nederlandse undergroundbladen er naast Hitweek en Aloha waren, geeft een korte typering en toont vooral hoe ze eruitzien.
Het boek bevat een schat aan beeldmateriaal, waardoor het samen met de historische context een representatief naslagwerk vormt van de Nederlandse undergroundpers in de jaren 1964-1976. Het boek is interessant voor een brede groep lezers: voor de lezer die deze tijd actief heeft meegemaakt of er meer over wil weten maar ook voor de lezer die geïnteresseerd is in grafische vormgeving, ‘small press’ of undergroundmuziek.
Over de auteurs
Peter Sijnke (1951) is historicus. Hij was werkzaam in het archiefwezen en publiceerde veel op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis. Over popmuziek schreef hij zeven boeken, waarvan drie met betrekking tot het Holland Pop Festival in Kralingen (1970) samen met Marcel Koopman. Peter schrijft regelmatig in Platenblad.
Jan Pen (1955) was tot zijn pensionering in 2019 eigenaar van een bureau voor zakelijk advies op het gebied van biotechnologie. Hij heeft sinds het begin van de jaren negentig een collectie opgebouwd van posters, tijdschriften en pamfletten van bewegingen als Provo, Kabouter, Underground en Punk. Jan heeft een internetboekhandel JP Antiquarian Books op het gebied van zijn collectie.
Informatie
Datum | donderdag 03 november 2022 |
Tijd | 19:00 - 21:00 |
Locatie | De Drvkkery |
Prijs | Gratis |
