Douglas Stuart - Shuggie Bain

Getipt door Marlous

Een prachtige roman over de liefde van een jongetje voor zijn verslaafde moeder, terwijl hij zelf worstelt met zijn ‘anders’ zijn. Glasgow in de grauwe jaren tachtig. Agnes is haar eerste huwelijk ontvlucht met twee kinderen voor een nieuw leven met de vader van haar derde kind Hugh ‘Shuggie’ Bain. Ze droomt van een eigen huis met een tuintje, maar het loopt anders. Het tweede huwelijk vol overspel en armoede valt Agnes zwaar en ze vlucht in alcoholgebruik. Shuggie’s vader maakt zich al snel uit de voeten.

Agnes en de kinderen moeten samen verder in erbarmelijke omstandigheden. Doordat de weinige inkomsten van het gezin grotendeels opgaan aan drank, groeien de kinderen op met een knagende honger. Waar de oudere halfzus en halfbroer van Shuggie vluchten zodra ze kunnen, waakt Shuggie met onvoorwaardelijke liefde over zijn moeder. Ondertussen probeert hij uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij anders is.

Het verhaal is aangrijpend en rauw, maar zonder oordeel en met humor geschreven. Dit debuut van Douglas Stuart, waarmee hij meteen de Booker Prize won, blijft je nog lang bij.

Douglas Stuart - Shuggie Bain

Bestel dit boek in de webshop

Shuggie Bain
Douglas Stuart