Ernst van den Hemel - Passie voor de Passie

Getipt door Jan bij Radio 5

Religie- en literatuurwetenschapper Ernst van den Hemel (afkomstig uit Middelburg) schreef een boek over de passiespelen in ontkerkelijkt Nederland. De passiespelen - o.a. de Mattheus Passion en het TV-evenement The Passion - floreren niet alleen onder gelovigen, maar zijn ‘van ons allemaal’ geworden. Wat zoeken wij vandaag de dag in die passiespelen? En hoe veranderden de spelen sinds zij uit de kerk zijn geraakt?

In dit boek  onderzoekt Van den Hemel dit fenomeen. Als een antropoloog kijkt hij naar deze evenementen: wat gebeurt daar? Met name in deze tijd van verplichte evenementen-onthouding is dat interessant; alle uitvoeringen van de Mattheus Passion, maar ook het evenement The Passion zijn immers afgeblazen. Juist de collectieve aanwezigheid bij die uitvoeringen zijn volgens van de Hemel essentieel voor de emoties die dit oude geritualiseerde verhaal oproept.

Naast dat die passies angst, wanhoop, verdriet en liefde bemiddelen – roepen ze bijvoorbeeld ook gevoelens van nationalisme, islamofobie  en antisemtisme op. Daarnaast is met name The Passion een instrument in Citymarketing en wordt er behoorlijk gemanipuleerd en ‘gefilterd’ in de participatie van deze ‘virtuele processie’.

Na dit boek heb je wel meer argwaan in je lijf bij het bekijken en beluisteren van deze culturele fenomenen. Goed er eens zo naar te kijken nu ze dit jaar niet bijgewoond kunnen worden.

Jan tipt bij Radio 5 - Passie voor de Passie van Ernst van den Hemel

22 maart: Ernst van den Hemel - Passie voor de Passie

Bestel dit boek in de webshop

Passie voor de passie
De Matthäus, The Passion en andere passiespelen in ontkerkelijkt Nederland
Ernst van den Hemel