Expositie | Jeroen Kersouw | Sottobosco

Sottobosco is te zien van 2 mei tot en met 11 juni als je de winkel uitloopt richting de voorbalie. Op de doeken zijn vogels en diverse flora afgebeeld. Dit werk is gemaakt door Jeroen Kersouw

Jeroen Kersouw | Sottobosco

Op het linnen zijn vogels en diverse flora afgebeeld. De vogels en bloemen bestaan niet in de werkelijkheid maar toch is het geheel wel herkenbaar als natuur. De vogels zijn karakters geworden, in de vogels worden onze menselijke trekjes getoond. Het zijn dus eigenlijk fabels. Vogels komen we ook tegen in sprookjes en legendes, in de literatuur. Voor ons mensen die aan de aarde vast zitten spreekt dit vliegende beest tot de verbeelding, en staat de vogel symbool voor het ontstijgen van het alledaagse, in een transcedente beweging naar iets bovenwereldlijks. Tegelijkertijd is er in de schilderijen, in het spel dat opgevoerd wordt, een milde humor te vinden, een wereldse relativering.

“Ik ben gefascineerd door de besloten tuin, de hortus conclusus. Als ik in zo’n tuin ben ervaar ik een soort kamergevoel. Het is er vanwege de omheining, door die grens. De omheining sluit iets binnen, en het sluit iets buiten. In de tuin die ik in gedachten aanleg scheid ik de droomwereld van de echte wereld.”

De vogels hebben zowel aangename als onaangename karakters. De slang die ook in vrijwel ieder schilderij figureert is natuurlijk een verwijzing naar het paradijs waar Adam en Eva verleid werden om te eten van de boom der kennis en van goed en kwaad. De slang symboliseert datgene wat ons menselijk maakt. De warme kleuren laten een paradijselijke wereld zien.

De titel ‘’Sottobosco’’ verwijst naar een speciaal soort stilleven uit de 17e eeuw. Onderwerp zijn vogels en bloemen die zich onder de bomen bevinden.

kersouw@hotmail.com. Instagram: #kersouw

Informatie

Datum maandag 02 mei 2022
maandag 13 juni 2022
Tijd 09:30 - 18:00
Locatie De Drvkkery
Sottobosco