Expositie | Ria Koreman

Ria Koreman, geboren in 1968 te Leiden, is Kunstschilder. In de prachtige historische binnenstad van Middelburg is haar atelier Muze-Musje gevestigd.

De naam SharePaint passend omdat het haar missie is om zoveel mogelijk moois te delen in de wereld. Ieder nieuw kunstwerk maakt de wereld een stukje mooier. Jarenlang (en nog regelmatig) heeft ze (privé) schilderles gevolgd bij (grote) leermeesters in de klassieke schildertechnieken. Een bewuste keuze, in plaats van te kiezen voor een opleiding aan een kunstacademie. 

Het is alweer jaren geleden dat Ria ontdekte hoe ze door middel van haar schilderijen uiting kan geven aan haar beleving van de wereld. Ze ziet de magie in de “gewone” dagelijkse dingen. De schoonheid van de natuur, de wijze waarop de levende wereld zich in kleuren en vormen zichtbaar maakt.

''Ik schilder omdat ik de magie zie in de alledaagse eenvoudige dingen, die wil ik op doek vastleggen en mensen raken.''

Geïnspireerd door die schoonheid schildert ze vooral vogels, waarbij de mus een bijzonder plekje heeft in haar hart.

''Dat kleine, alledaagse vogeltje verbindt mens en natuur. Pas toen ik met echte aandacht naar dit wonderlijke vogeltje ging kijken, zag ik de prachtige schakering van kleuren in de vleugels, de minuscule maar onmiskenbare tekening in de pootjes, de brutale oogjes, vol van een bijna eigenwijze en ontwapenende ondeugendheid. Dat is wat ik de wereld terug wil geven, of liever wat ik met andere mensen wil delen. Het vermogen om samen met mij, als het ware door mijn ogen naar de schoonheid van de natuur te kijken. Beleven, hoe wat vaak zo eenvoudig en vanzelfsprekend lijkt door de dagelijkse aanwezigheid, in werkelijkheid heel bijzonder is.''

Schilderen is als het ware opnieuw leren kijken. Zowel naar jezelf, in de wijze waarop je de wereld om je heen beleeft, als ook naar de myriade vormen waarin het leven, de wereld om ons heen zichtbaar wordt. En net als andere kunstenaars voor haar, heeft ook zij een geheel eigen wijze gevonden om uitdrukking te geven aan wat ze ziet en voelt. ‘Warm realisme’ noemt ze het.

Het licht is daarbij haar meest belangrijke instrument. Het Clair-Obscur waarmee de oude Hollandse meesters al volop experimenteerden. De wijze waarop de ‘personages’ op het doek, letterlijk vanuit het donker, door het licht gedragen kunnen worden naar een punt waarop ze bijna van het doek weg lijken te vliegen.

 

 

Informatie

Datum maandag 25 juli 2022
maandag 05 september 2022
Tijd 09:30 - 18:00
Locatie De Drvkkery
GaleRIA