GEANNULEERD: Stefan Hertmans

** Helaas wordt het interview met Stefan Hertmans uitgesteld. Tickets blijven geldig voor een alternatieve datum (die nu nog niet bekend is). Kaarthouders worden per mail ingelicht. **


De Vlaamse auteur Stefan Hertmans (schrijver van o.a. Oorlog en terpentijn en De bekeerlinge) wordt op vrijdag 23 oktober om 19.30 uur in de Drvkkery geïnterviewd over zijn nieuwe roman De opgang. Hertmans gaat op deze avond in gesprek met PZC-journalist Jan van Damme. Tickets: € 7,50. De winkel is uitsluitend geopend voor bezoekers van de lezing.

In de zomer van 1979 trok een huis in het Gentse Patershol de aandacht van Stefan Hertmans. De blauweregen hing bestoft neer, maar de geur trof hem diep en bracht hem terug naar zijn kinderjaren. Hij kocht het pand in een opwelling. Verbijsterend was de ontdekking dat de vroegere bewoner een ss’er was geweest.

Pas nadat Hertmans het huis twintig jaar later had verkocht ging hij op zoek naar wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. ‘Het is onbegrijpelijk,’ schrijft hij, ‘dat alles wat ik toen al had kunnen weten of tenminste toch vermoeden, zo gedachteloos aan mij voorbij had kunnen gaan.’

Langzaam komt Willem Verhulst in beeld, de man die hij wil leren begrijpen, alsook zijn Nederlandse, pacifistische echtgenote Mientje en hun kinderen, van wie de oudste zoon Adriaan een vooraanstaand Vlaams intellectueel zou worden. Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven, vindt intieme documenten. In zijn herinnering loopt hij weer door alle kamers die hij zo lang heeft bewoond.

In De opgang komt de lezer huiveringwekkend dicht bij een politiek drama, dat ook een huwelijksdrama was. Opnieuw blijkt Hertmans verbonden met een verhaal dat aan belangrijke historische gebeurtenissen raakt en opnieuw brengt het zijn verbeelding en pen op briljante wijze in beweging.

Informatie

Datum vrijdag 23 oktober 2020
Tijd 19:30 - 21:00
Locatie de Drvkkery
Prijs GEANNULEERD
  GEANNULEERD
Stefan Hertmans

Boeken van Stefan Hertmans

De opgang
Stefan Hertmans
De Bekeerlinge
Stefan Hertmans
Oorlog en terpentijn
Stefan Hertmans
De bekeerlinge
Stefan Hertmans
Antigone in Molenbeek
Stefan Hertmans
Naar Merelbeke
Stefan Hertmans