Aan wie geef jij De brief voor de Koning cadeau?

Vanaf 23 april bieden alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen de prachtige klassieker De brief voor de koning van Tonke Dragt aan voor €3,50. Zo hopen we dat meer dan 200.000 kinderen deze klassieker in hun boekenkastje kunnen leggen. Geef het boek cadeau of doneer het aan die belangrijke jeugdinstelling uit je buurt!

Opgroeien tussen de mooiste boeken

Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen. De campagne heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om  in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag. 

Geef een Boek Cadeau 2021
Geef een Boek Cadeau 2021

Over De Brief voor de Koning

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur.

De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

• De brief voor de koning verscheen voor het eerst in 1962

• Kinderboek van het jaar in 1963 (wat nu de Gouden Griffel heet)

• Bekroond met de Griffel der Griffels 1955 – 2004

• Nu te zien als serie op Netflix

Interview met Tonke Dragt door Matthijs van Nieuwkerk

Een interview uit maart 2020. Matthijs laat hierin zijn eigen exemplaar zien uit 1967!