Interview met Coen Verbraak

Grote Kerk Veere, PZC en boekhandel de Drvkkery organiseren in oktober en november vier literaire activiteiten. Op vrijdag 19 november is Coen Verbraak te gast in de Grote Kerk. Hij gaat met PZC-journalist Jan van Damme in gesprek over zijn laatste boek en documentairereeks De Molukkers in Nederland – Een vergeten geschiedenis. Eveneens te gast is de Molukse gitarist Rudy de Queljoe, die in de jaren 60, 70 en 80 in een groot aantal bands speelde, waaronder Dragonfly, Brainbox en Massada. Tickets (€15,-) zijn te koop bij de Drvkkery en de Grote Kerk Veere.

Mogelijkheid op Testen voor toegang

Deze activiteit wordt georganiseerd volgens de voorschriften van het RIVM. Dit betekent dat er Testen voor toegang geldt tot het moment dat de overheid deze maatregel opheft. Voor actuele informatie hierover: www.rivm.nl

De Molukkers in Nederland

In De Molukkers in Nederland tekent Verbraak de levensverhalen op van drie generaties Molukkers in Nederland. In het voorjaar van 1951 kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk blijven. Gaandeweg werd echter duidelijk dat ze niet zouden terugkeren naar hun thuisland. Ze werden aanvankelijk ondergebracht in kampen waaronder het beruchte Westerbork. Terwijl het merendeel probeerde er hier wat van te maken koesterden velen het verlangen naar huis.

Een groot deel had als KNIL-soldaat deelgenomen aan de Dekolonisatieoorlog en hun leven in de waagschaal gesteld voor Nederland – het land dat hen nu zo in de steek liet. Men voelde zich verraden een gevoel dat bij sommigen leidde tot gewelddadig verzet. Nu zeventig jaar na de aankomst van deze groep Molukkers vertelt Coen Verbraak de geschiedenis van deze bijzondere groep. De stemmen van drie generaties vertellen samen een indringend en aangrijpend verhaal.

Coen Verbraak

Coen Verbraak is onder meer bekend van zijn grote portretterende interviews (o.a. Volskrant, Vrij Nederland en tegenwoordig NRC Handelsblad) en maakt verschillende programma’s en documentaires op radio- en televisie, waaronder de bekroonde interviewreeks Kijken in de Ziel. In 2017 maakte hij de historische serie Wij willen leven! (over de Molukse kapingen) en in 2019 Onze Jongens op Java, waarvoor hij met Indië-veteranen sprak over de Dekolonisatieoorlog. In juli 2020 maakte hij een indrukwekkend tweeluik over Dutchbat in Srebrenica.

(foto: Frank Ruiter)

Informatie

Datum vrijdag 19 november 2021
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Grote Kerk Veere
Prijs € 15,- | Met PZC-korting € 10,-
  Bestel tickets
Coen Verbraak

Kaartverkoop en PZC-korting

Tickets (€ 15,-) zijn online en in de winkel te koop. Voor abonnees van de PZC verschijnen er op maandag 13 september vier kortingscodes in de krant waarmee lezers
online kunnen profiteren van een kortingsprijs van €10,- (geldig voor max. 2 personen per activiteit)