Nan Shepherd - De levende berg

Tip van Jelmer

De Schotse bergwandelaar en dichter Nan Shepherd schreef zo’n vijfenzeventig jaar geleden een machtige bespiegeling op The Cairngorms Mountains, een ruige bergketen in de Schotse Hooglanden. Het zou nog dertig jaar duren voordat het verhaal uit een lade kwam. Sinds dit jaar is er deze Nederlandse vertaling, geschreven door Pauline Slot.

In nog geen 150 pagina’s doorgrondt Shepherd de Cairngorms tot in de diepste laag. Het aangezicht, de zon, de lucht, het mos, het water, de bloemen, het graniet, de bomen, de insecten, de dieren, de regen, de sneeuw, het ijs en de mens. Waar je bij veel ‘bergboeken’ de sensatie voelt van het meewandelen met de auteur, zo voelt het bij het lezen van dit boek alsof je dag in dag uit stilletjes naast tante Nan op een rots naar het schouwspel zit te kijken. En dat is fijn vertoeven.

De levende berg is een boek vol prachtige metaforen en poëtische zinnen. Soms duizelend, maar altijd prikkelend om door te lezen. Een boek om veel vaker open te slaan om er weer iets nieuws in te kunnen ontdekken.

 

Nan Shepherd - De levende berg

Bestel dit boek in de webshop