Paolo Giordano - In tijden van besmetting

Boekentip van Eric

In een periode waarin ‘de onzichtbare vijand’ moet worden bestreden met Netflix, klussen aan het huis en waarin miljoenen amateur-virologen de kop opsteken, is het een verademing om iets te lezen dat wel over CoV-2 gaat, maar niet de gebaande paden betreedt. In Tijden Van Besmetting van Paolo Giordano is zo’n boek.

Giordano combineert in dit pamflet het intieme met de filosofie van de wiskunde. De cijfers van die wiskunde laat hij los op CoV-2 en dat doet zelfs de meest geharde alfa-man huiveren, zo blijkt. Hij schetst een aantal mogelijke scenario’s en hoewel die – sorry - geen hoop bieden, biedt Giordano wel troost.

Troost in de gedachte dat we nog altijd regisseurs kunnen zijn van onze eigen toekomst. Troost in de gedachte dat we kunnen ageren tegen idioot vingerwijzen. Troost in de gedachte dat we onze eigen conclusies mogen trekken en daarnaar mogen handelen. Troost in de gedachte dat er een toekomst is. Misschien niet zoals we die bedacht hadden, maar een toekomst niettemin.

Om die reden nodig ik iedereen uit dit boekje te lezen (wat zijn nu 80 pagina’s?). Niet om antwoorden te verkrijgen, niet voor snel soelaas, maar om je heel even getroost te voelen en eens op een andere manier naar deze crisis te kijken. Gewoon, voor de verandering.

Paolo Giordano - In tijden van besmetting

Bestel dit boek in de webshop