Wachten op het Westen

Nausicaa Marbe | 2022 | Paperback / softback | Nederlands
Leverbaar
Leverbaar
€ 19,99

Beschrijving

Lege schappen in de supermarkt. Rijen voor de winkels. Grenzen dicht. Verboden bijeenkomsten in huis en mensen die afstand van je houden, alsof je verdacht bent. Het begin van de coronacrisis, toen het leven radicaal veranderde, onzeker en benauwend werd, voelde voor Nausicaa Marbe akelig vertrouwd aan. Het gevoel opgesloten te zijn, de gedachte dat de tijd stilstaat, dat het echte leven zich later zal afspelen, in een betere wereld, had ze eerder meegemaakt. De lockdown voerde haar direct terug naar haar jeugd in communistisch Roemenië. Die ervoer ze als een negentien jaar durende quarantaine in een dictatuur waar schaarste en onderdrukking heersten. De mensen waren bang, maar tegelijkertijd levenslustig en rebels. In het artistieke milieu van Boekarest waarin ze opgroeide genoot ze ondanks alles een gelukkige jeugd. Dankzij ouders die hun leven niet door politieke terreur lieten vergallen. Wachten op het Westen is een even persoonlijk als origineel relaas over opgroeien in onvrijheid, achter gesloten grenzen en onder absurde regels, waarin een kind al vroeg een politiek bewustzijn ontwikkelt en blijft verlangen naar vrijheid, openheid en eerlijkheid – en naar het Westen.
Nausicaa Marbe is een Nederlands schrijver, columnist en journalist van Roemeense komaf. Ze is de auteur van onder andere Mândraga, waarvoor ze het Charlotte Köhler Stipendium kreeg, en Smeergeld, dat werd bekroond met de Diamanten Kogel. Ze was zeven jaar columnist voor de Volkskrant en schrijft sinds 2013 een wekelijkse column voor De Telegraaf.
Over Smeergeld:
‘Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse schrijver zo’n spannend en gelaagd boek aflevert, een boek dat iets te zeggen heeft over onze samenleving. En dan ook nog in een taal die rijk, smakelijk en subtiel malicieus is.’ Trouw
‘In Smeergeld is de juiste balans gevonden tussen spanning en humor.’ Het Parool ****
‘Smeergeld is bovenal een satire. Niemand ontkomt aan de snedige typeringen van Marbe.’ de Volkskrant ****
‘Een snoeiharde afrekening met de graaicultuur.’ Opzij
Lees meer Lees minder

Details product

Door (auteur) Nausicaa Marbe
Uitgeverij Prometheus, Uitgeverij
Bindwijze / format Paperback / softback
Verschenen op 24-01-2022
ISBN / EAN 9789044647280
Taal Nederlands
Gewicht 290 g
Hoogte 199 mm
Breedte 127 mm
Dikte 22 mm