Zeeuwse Souvenirs

Sinds kort verkopen wij producten van het duo Digna en Lucas, ook wel beter bekend als Foodcurators. Zij wilde de negen Zeeuwse Erfgoedlijnen beleefbaar en tastbaar maken door bij elke erfgoedlijn een product te verzinnen. Zo hebben ze het project Zeeland Souvenirs & Placemarkers ontwikkeld.

Bij acht betekenisvolle plekken in Zeeland hebben ze bij een locatie het verhaal verteld en vertaald naar een hedendaags product. Dit hebben ze onder andere gedaan met bier, zeep, meel en borrelhapjes. Geen product is hetzelfde, net als het verhaal erachter.

Alle producten van het project Zeeland Souvenirs & Placemarkers zijn te vinden voor in bij ons de winkel, naast de tourist information.

Kaart Zeeland
Gruitbier

1 Coudekercke Gruitbier en glas

Het eerste product in de reeks is Gruit bier, dit is een speciaal craft bier gebaseerd op de geschiedenis van het verdronken dorp Koudekerke. Bij het bier is ook een uniek Gruit bierglas verkrijgbaar. Op de glazen is de Plompe Toren te zien.

Koudekerke is één van de 117 verdronken dorpen van Zeeland. De Plompe toren is het enige overblijfsel hiervan te vinden, te vinden aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Deze bijzondere toren is gebouwd in opdracht van de Heer Lodewijk van Gruuthuse, die zijn rijkdommen dankte aan het gruitrecht dat zijn familie toegekend was. Om de verdronken dorp en de heer Gruuthuse te eren hebben zij (Foodcurators) gruit bier bedacht.

Bier werd vroeger gemaakt met gruit, voordat er gebruik werd gemaakt van hop. Gruit is een smaak gevend kruidenmengsel, hiervan was gagel het belangrijkste ingrediënt. Gruit is niet alleen smaak gevend, maar het verbetert ook de houdbaarheid van het bier.

MeekrapLAB Theedoek

2 MeekrapLAB theedoek

Een souvenir gemaakt door touristen

Veel van het Zeeuwse agrarische erfgoed heeft zijn oorspronkelijke functie verloren, zo hoort hier ook meekrap bij. Meekrap is een bijzondere en natuurlijke verfstof, waar vroeger in Zeeland veel gebruik van gemaakt werd. De theedoeken van Foodcurators zijn bedrukt met meekrap. Op de theedoeken zijn verschillende folkloristische afbeeldingen gedrukt.

Elke theedoek is net even anders, zo is Zeeuws schortenbont, Zeeuwse trekpaarden, Paeremessen en de Zeeuwse schuur te zien.

De doeken zijn gedrukt door toeristen, die hiermee hun eigen interpretatie van het Zeeuwse erfgoed weergeven.

Bolus

3 Nieuwe Zeeuwen toen en nu

De ouderwetse bolus, die elke Zeeuw kent, komt oorspronkelijke niet uit Zeeland. De aanwezigheid van Sefardische Joden in Zeeland had invloed op onze eetgewoontes, zo zijn wij door hen geïntroduceerd met het eten frituren in olie. Ook blijkt de bolus afkomstig te zijn van een zoet broodje dat de Sefardische Joden mee naar Zeeland brachten.

De bak mix voor de ‘Zeeuwse’ bolus, die door Foodcurators en een Zeeuwse bakker, samengesteld is, is ook eenzelfde mix die je kan gebruiken voor een zoet Iraans brood: nan-e-shirmal. De instructies van beide lekkernijen zijn de vinden op de voor- en achterkant van het pak.

Borrelen

4 Peperwafels en uienchutney

Borrelen voor het goede doel

In de Wandelkerk, tussen de Koorkerk e de Nieuwe Kerk, in de Abdij van Middelburg is het graf van twee broers geplaatst. Dit is het graf van de twee admiralen die tijdens de Eerste, Tweede en Derde Engels-Nederlandse Oorlogen, Johan en Cornelis Evertsen.

Het graf van deze twee broers is in het verleden vaak verplaatst en daarom is het nu niet meer duidelijk van wie het graf nou precies is, en dus ook wie er verantwoordelijk is voor de onderhoudt van dit graf. Daarom zal een deel van de omzet van de verkoop van deze borrelhapjes gaan naar de onderhoudt van dit graf.

De Wandelkerk, waar het graf nu geplaatst is, wordt vaak als locatie gebruikt bij borrels en recepties. De broers vormen de achtergrond van deze borrels en het praalgraf wordt dan ook vaak gebruikt als bijzettafel voor glazen. Het idee Evertsen & Evertsen; vaste gasten bij de borrel sinds 1818 kwam hier dan ook oorspronkelijk vandaan.

Kuurzeep

5 Zeeuwse badparel

Ecologische kuurzeep

Domburg is al sinds de 19de eeuw een populaire badplaats. Aan de kust van Domburg zorgen zoutkristallen in de lucht voor weerkaatsing, waardoor het unieke Zeeuwse licht ontstaat. Door de aanhoudende populariteit is het onderhouden van het strand steeds belangrijker geworden. Zonnebrandcrème, maar ook shampoo en douchgel die in de standdouches gebruikt worden, komen in de zee terecht. Zo kwamen zij op het idee om een speciale natuur afbreekbare zeep te ontwikkelen. De ingrediënten van de zeep brengt het ecosysteem van het strand geen schade toe.

De kuurzeep kan veilig gebruikt worden in de branding of onder de stranddouche.

Willem Wortel

6 Willems Wortels

De kleur oranje staat symbool voor Nederland. Rondom het leiderschap van Willem van Oranje in De Opstand zijn veel volksverhalen ontstaan, waaronder dus ook de kleur oranje als nationaal symbool voor ons land. Aanhangers van Oranje zouden zelfs een voorkeur hebben voor oranje eten. Daarom kwam Foodcurators op het idee om bij dit thema wortel pickles met gember. Een souvenir gebaseerd op een volksverhaal zal per definitie de historische authenticiteit in twijfel trekken.

Snoep

7 Zeeuwse Suikerwerken

Zoethoudertjes met een politieke bijsmaak

De suikerindustrie was een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse industrialisatie. De agrarische provincie moest geïndustrialiseerd worden met kanalen, spoor en fabrieken. Welvaartspolitiek speelt nog steeds een grote rol in Zeeland. De marinierskazerne en het compensatiepakket zijn hier het meest recente voorbeeld van.

Zeeuwse Suikerwerken is een mix van de geschiedenis van industrialisatie en de hedendaagse (politieke) onderwerpen in Zeeland. Denk hierbij aan; de marinierskazerne, de toltunnel en de kerncentrale.

Nougat

8 Nougat van de overkant

Een souvenir van de reis die je nog gaat maken

Zeeland is een land van overkanten. Vroeger voeren er honderden veerpontjes op en neer om je naar de overkant te brengen, maar door de opkomst van bruggen en de toltunnel werden deze tochtjes overbodig. De nougat die Foodcurators bedacht hebben is een ode aan deze veerpontjes, deze kan je opeten terwijl je eindeloos wacht op een boot die nooit meer komt.

De zachte zoete nougat is geïnspireerd op een oud streekgerecht van Zuid-Beveland met fris-zure kruisbessen.