Live-event: Boekpresentatie Frans Dingemanse - Zeeuwse Wondertjes

Het boek Zeeuwse wondertjes van de Zeeuwse schilder en beeldend kunstenaar Frans Dingemanse wordt op vrijdag 10 juli om 19.00 uur live gepresenteerd op de Facebookpagina van de Drvkkery. Ook te gast tijdens deze uitzending zijn Jeanine Dekker (redactie), Jan van Broekhoven (vormgeving) en Dick Anbeek (uitgeverij Den Boer | De Ruiter). 

Op vrijdag 10 juli kunt u rond 19.00 uur meekijken via www.facebook.com/dedrvkkery/live

De presentatie is ook later terug te kijken op dezelfde pagina.

Informatie

Datum vrijdag 10 juli 2020
Tijd 19:00 - 20:00
Locatie Facebook
Prijs Gratis te volgen
FransDingemanse- ©TonStanowicki
Zeeuwse Wondertjes Frans Dingemanse

Zeeuwse Wondertjes

In Zeeuwse wondertjes vormt de eerste gedetailleerde beschrijving van een klein, maar belangrijk, gebied in de Nederlandse volkskunst. Namelijk het vervaardigen van versierde mesheften, het ‘snikkeren’, dat in Zeeland, met name op Walcheren en Zuid-Beveland werd en wordt beoefend.

De schrijver van dit boek, Frans Dingemanse, is in de eerste plaats een Zeeuw, een begaafd tekenaar en fijnschilder en bovendien zelf een fantasievol en zeer ervaren ‘snikkeraar’. Frans is een perfectionist in alle opzichten. Dat is in dit boek goed te zien. Het is min of meer zijn levenswerk. Hij heeft er vele jaren aan gewerkt, geschaafd en gepolijst. Het resultaat mag er zijn.

Dit boek is zeer breed van opzet. Zowel de geïnteresseerde in de geschiedenis van deze volkskunst als degene die graag wil weten wie ooit welk mes heeft gemaakt, komt volledig aan zijn trekken. Met deze monografie is definitief een zeer compleet werk verschenen over een tot dusver zeer fragmentarisch en oppervlakkig aangeduid verzamelgebied. Want ook, en juist voor verzamelaars van deze vorm van Zeeuwse volkskunst is dit boek van onschatbare waarde.

Zelfs voor degene die het waagt om zijn eigen mesheft te gaan maken is er in de bijlage een handleiding.

Frans Dingemanse

Frans Dingemanse (1944) is na de HBS een paar jaar in de techniek werkzaam. De kunstzinnige variant van het tekenen trekt hem meer aan dan de technische. Hij volgt de opleiding MO-B aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en heeft onder meer les van de graficus Dirk van Gelder. Hij is docent tekenen tot 1997, waarna hij werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar.

In zijn beeldend werk houdt hij zich voornamelijk bezig met twee disciplines. Voor beide geldt een benadering met aandacht voor het detail. Hij maakt klein sculpturaal werk in buxushout, toegespitst op heften van messen, bestek en dergelijke. Een deel hiervan is gebaseerd op de traditionele Zeeuwse mesheften. Een ander deel heeft een andere inspiratiebron.

Daarnaast maakt hij werk op papier in aquareltechniek. De aquarellen sluiten aan bij de Nederlandse traditie van figuratieve, zo men wilt realistische schilderkunst. De groep hedendaagse kunstenaars die op deze, vaak ambachtelijke, manier werkt, wordt aangeduid met de naam Realisten van de Lage Landen. Frans Dingemanse exposeerde zijn werk in en buiten Zeeland. Ook schreef hij enkele artikelen over het Zeeuwse boerenzakmes.