Zeevonken: Frits van Oostrom over De Reynaert

Op 16 november is Frits van Oostrom te gast voor een gesprek over het twaalfde-eeuwse hoogtepunt van de Nederlandse literatuur: Van den vos Reynaerde. Afgelopen lente nam de geliefde Universiteitshoogleraar afscheid van de Universiteit Utrecht; tezelfdertijd verscheen zijn nieuwste boek, De Reynaert: Leven met een middeleeuws meesterwerk. Alle reden voor een gesprek over de bekoring van een sluwe vos en zijn plaats in de historische literatuur.

Deze editie van Zeevonken is een samenwerking tussen de Oostkerk, boekhandel De Drvkkery en schrijversbroedplaats De Baaierd. Presentatie en gespreksleiding: historicus en projectleider van De Baaierd, Joyce Pijnenburg.

Informatie

Datum donderdag 16 november 2023
Tijd 20:00 - 22:00
Locatie de Oostkerk
Prijs Regulier €10,- Donateurs €7,50
  Koop hier uw tickets
Van Oostrom
Reynaert

Frits van Oostrom
Als geen ander weet Neerlandicus en mediëvist Frits van Oostrom onderzoek te combineren met een toegankelijke pen. Zijn boeken vinden een gretig lezerspubliek, een prestatie waarvoor hij in 2017 de Gouden Penning ontving van de Koninklijke Vlaamse Academie van België. Met Maerlants wereld won hij al in 1995 de AKO-literatuurprijs; in 2018 ontving hij voor Nobel streven de Libris Geschiedenisprijs. Van Oostroms wetenschappelijke prestaties zijn onder andere bekroond met de Spinozaprijs en meerdere eredoctoraten. Tussen 2005 en 2007 was hij voorzitter van de Commissie Herijking Canon van Nederland. 

Van den vos Reynaerde
Van den vos Reynaerde geldt als hét meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen? 
Met de eruditie van de kenner en het enthousiasme van de liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan de Reynaert, met het doel te laten zien wat deze tekst zo uniek maakt voor al die generaties lezers en onderzoekers die – soms op het obsessieve af – met de Reynaert hebben geleefd. En uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos. 

De Reynaert
Leven met een middeleeuws meesterwerk
Frits van Oostrom
Nobel streven
Frits van Oostrom
Maerlants wereld
Frits van Oostrom
De Reynaert
Leven met een middeleeuws meesterwerk
Frits van Oostrom
Nobel streven
Frits van Oostrom
Maerlants wereld
Frits van Oostrom