Lezing en opening expositie Joop Mijsbergen & Ankie Hettema

Op vrijdag 22 oktober vindt in de Brasserie van de Drvkkery om 16.00 uur de opening plaats van de expositie 'Zien wat blijft' van Joop Mijsbergen. Een expositie rondom verhalen van Odysseus en andere verhalen uit de Griekse mythologie. De opening wordt ingeleid met een lezing door Ankie Hettema. Toegang: gratis (op aanmelding) Tickets zijn te te bestellen in de winkel en via de online ticketverkoop.

** Bij binnenkomst in de Brasserie vragen wij u naar uw coronatoegangsbewijs ** 

Waarom zouden we Homerus nog lezen? Waarom is onlangs een prachtige nieuwe uitgave verschenen van mytholoog Joseph Campbell met de titel ‘De held met de duizend gezichten’? Waarom slaan de boeken van Stephen Fry aan?

Reiken mythen beelden aan voor wat nog steeds diep in ons leeft? Zoals de mogelijkheid om goden te weerstaan? De onverzettelijkheid om met monsters te strijden. Het verlangen naar huis? Het leven als een reis, als een inwijding? Waarheen dan en waartoe? Om te ontdekken waar onsterfelijkheid in ons woont? Een nieuwe wereld? Als we teksten van meer dan 2000 jaar geleden lezen, stuiten we dan op onveranderlijke, tijdloze waarheden?

Van mythen wordt gezegd dat zij niet tot dogma’s, tot vaststaande verhalen geworden zijn. Dat zij zich mee ontwikkelen in de tijd. Met behulp van het verhaal van Odysseus, de held die zichzelf ontdekt en de meest menselijke is van alle helden, en de machtige penseelstreken waarmee Joop Mijsbergen de mythen en legenden van alle eeuwen weergeeft, willen we de zeggingskracht van de mythen voor onze tijd ontdekken.

De schilderijen zijn niet zomaar afbeeldingen. Zij zijn doorleefd. Zij maken voelbaar het menselijk zoeken, zijn verlangen, het gevecht, zijn vertwijfeling, de schoonheid en zijn verheffing. Zij stammen uit het diepst van de menselijke emotie. Waar hij kan, wil Mijsbergen tegenwicht bieden aan de onbalans in het dagelijkse leven van de moderne mens.

Informatie

Datum vrijdag 22 oktober 2021
Tijd 16:00 - 17:30
Locatie de Drvkkery
Prijs Gratis entree, aanmelden verplicht
  Bestel een vrijkaartje
Expositie Joop Mijsbergen