Tips van onze medewerkers

Zwemmersgeluk

Tip van Vicky: Zwemmersgeluk

Een boek om heerlijk in te duiken! Voor iedereen die af en toe lekker een baantje wil zwemmen, voor triatleten, voor de dappere dames van de zeezwemclub, voor de mooiweerzwemmer, voor de wedstrijdzwemmer, voor wie niet eigenlijk?

Lees verder

 

Tip van Vicky

Tip van Vicky: Mytische vakantietochten

De boeken van Lonely Planet zijn perfect voor vakantiegangers die genieten van mooie fiets-, wandel- en hardlooproutes. Vicky tipt hiervoor haar drie favorieten... 

Lees verder

Omringd door water

Tip van Eric: Omringd door water

Als schipperskind moet dit me natuurlijk van nature interesseren (hoewel ik als zwart schaap nooit het ruime sop heb verkozen, maar veilig als landrot mijn leven slijt) en dat doet het ook, maar vooral omdat ik dit een heerlijk boek vind om door te grasduinen.

Lees verder

Tamsin Calidas - Ik ben een eiland

Tip van Tim: Tamsin Calidas - Ik ben een eiland

Bewonderenswaardig hoe de hoofdpersoon zich staande weet te houden onder erbarmelijke omstandigheden en zich tegenslag na tegenslag toch elke keer weer optrekt aan de schoonheid van de natuur. Adembenemend!

Lees verder

Boekentip Pien

Tip van Pien: Splinter Chabot - Confettiregen

Onze collega Pien hoefde niet lang na te denken toen haar gevraagd werd om nog een tip te geven. Al een veel besproken boek, maar te mooi om te laten liggen: Confettiregen.

Lees verder

Douglas Stuart - Shuggie Bain

Getipt door Marlous: Shuggie Bain

Het verhaal is aangrijpend en rauw, maar zonder oordeel en met humor geschreven. Dit debuut van Douglas Stuart, waarmee hij meteen de Booker Prize won, blijft je nog lang bij.

Lees verder

Thomas Olde Heuvelt - Orakel

Tip van Monique: Thomas Olde Heuvelt - Orakel

Op een mistige winterochtend fietst de dertienjarige Luca met een vriendinnetje naar school. Tot hun grote verbazing zien zij in een bollenveld tussen Katwijk en Noordwijk een 18e-eeuws schip liggen, de Orakel. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en kruipt door een openstaand luik naar binnen. Dat is de laatste keer dat Luca haar ziet.

Lees verder

Toine Heijmans - Zuurstofschuld

Tip van Jelmer: Toine Heijmans - Zuurstofschuld

Met prachtige zinnen en een haarscherp gevoel voor spanning grijpt Heijmans je in je nek en zet hij je neer in een onbarmhartig landschap van sneeuw, ijs, lawines en ijle lucht. Dit boek ademt avontuur en zit vol mooie bespiegelingen op vriendschap, het leven en de berg.

Lees verder

Elvin Post - De cursus

Tip van Monique: Elvin Post - De cursus

Het lijkt allemaal zo mooi: Carol weet op de valreep nog een plekje te bemachtigen op de zeer gewilde schrijfcursus Kill Your Darlings van bestsellerauteur Victor Aster. De vaart en de spanning zitten er goed in en je wordt als lezer, net als Carol, steeds op het verkeerde been gezet. Wie is te vertrouwen en wie niet…

De reparatie van de wereld

Tip van Monique: De reparatie van de wereld

Zelden heb ik op zoveel plekken in een boek een papiertje gestoken om een passage te markeren. Om zowel nog een keer van het prachtige taalgebruik te kunnen genieten als van de rake observaties.

Lees meer

Een winter vol verhalen

Tip van Jan: Een Winter Vol Verhalen

Happy end of gruwelijk afscheid, historisch of hedendaags, sneeuw, sprookje of grap – Een winter vol verhalen is het perfecte boek om in te verdwalen tijdens de winterse dagen.

Lees meer

Marieke Lucas Rijneveld - Mijn lieve gunsteling

Tip van Evelien: Mijn lieve gunsteling

Mijn lieve gunsteling is een meeslepend verhaal over een verboden liefde. Een beklemmende bekentenis die me af en toe deed denken aan Nabokov's 'Lolita'. In een vertelling met zinnen van soms een pagina lang (geen zorgen, het leest als een trein) weet Rijneveld je de adem te benemen. 

Lees verder

Andreas Jonker - En toen vonden ze mijn vader

Tip van Jelmer: Andreas Jonkers - En toen vonden ze mijn vader

En toen vonden ze mijn vader is een alsmaar liefdevoller portret van een volstrekt raadselachtige man. Tegelijkertijd leest de zoektocht naar de mysterieuze doodsoorzaak als een ingetogen detective. En dan zijn er ook nog de eerlijke en kwetsbare bespiegelingen van de jonge vader zelf. Vanuit al die perspectieven is dit boek even knap geschreven.

Lees verder

Cilla & Rolf Börjlind - Bevroren goud

Tip van Monique: Cilla & Rolf Börjlind - Bevroren goud

Olivia Rönning wordt naar de bergen van Noord-Zweden gestuurd na de vondst van het lichaam van een man die twintig jaar eerder werd vermoord. Maar de helikopter waar zij in zit stort neer…


Lees meer

John Condon en Matt Hunt - De Piraten komen

Kinderboekentip van Marlous: John Condon - De piraten komen!

Een heerlijk boek om voor te lezen, dat dankbaar gebruik maakt van de kracht van herhaling. Ik vind het grappig, vrolijk en verrassend.

Lees meer

Sanne Bloemink - De wilde wereld

Tip van Jelmer: Sanne Bloemink - De wilde wereld

In de serie ‘Vitale ideeën voor de wereld van morgen’ schrijven verschillende auteurs in zo’n 100 pagina’s over de belangrijkste vraagstukken in een wereld na Covid-19. Bijvoorbeeld over de voedselketen, de gezondheidszorg en de economie. Door het virus worden veel van de systemen die we als noodzakelijk beschouwden ter discussie gesteld, en realiseren we ons: het moet anders. Maar hoe?

Lees meer

Benedict Wells - Op het geniale af

Tip van Saskia: Benedict Wells - Op het geniale af

Deze derde roman van Benedict Wells heeft mij betoverd. Ik kon het niet wegleggen. Het zou zomaar ook jongeren weer aan het lezen kunnen krijgen. Het is geen thriller maar toch spannend tot de laatste letter!

Lees verder

Raynor Winn - De wilde stilte

Tip van Marlous: Raynor Winn - De wilde stilte

De wilde stilte is zo’n boek waarvan je eigenlijk niet wil dat het eindigt, zo mooi! Raynors beschrijvingen van de natuur zijn opmerkzaam en prachtig gedetailleerd.

Lees meer

Frank Heinen - Buiten de lijnen

Tip van Jelmer: Frank Heinen - Buiten de lijnen

Veel meer dan over voetbal gaat dit boek over de grilligheid van het leven. Over grote beloften en de droevige aftocht. Soms door eigen toedoen, maar veel vaker niet. Buiten de lijnen gaat over oorlog, politiek, revoluties. Over onherstelbare fouten. Over rafelrandjes, verlokkingen en over pech. 

Lees meer

Carmen Korn - Dochters van een nieuwe tijd

Tip van Monique: Carmen Korn - Dochters van een nieuwe tijd

Hamburg 1919. Na het einde van WOI raken de levens van vier jonge vrouwen met elkaar verweven. Zij proberen op de puinhopen hun leven vorm te geven, maar door hun afkomst, maatschappelijke gewoontes, de verwachtingen van hun omgeving en soms door pure pech is dat niet altijd even makkelijk.

Lees meer

Jente Posthuma - Waar ik liever niet aan denk

Tip van Saskia: Jente Posthuma - Waar ik liever niet aan denk

Wat doet het met je als degene die het dichtst bij je staat een eind aan het leven maakt, een onvoorstelbaar verlies van je tweelingbroer. Hoe ga je verder in je eentje? Voel je je verantwoordelijk voor de dood van de ander, welke invloed heeft het op de rest van je eigen leven en je degenen om jou heen, hoe pak je de draad van het leven weer op? 

Lees meer

Charlotte Dematons - Alfabet

Tip van Saskia: Charlotte Dematons - Alfabet

Bereid je voor op zesentwintig bladzijden vol kijk- en ontdekplezier. Zoals alleen Charlotte Dematons dat kan, zijn alle pagina's gedetailleerd geïllustreerd en is er over iedere letter nagedacht. Alfabet staat garant voor uren zoek-, verwonder- en denkplezier. 

Lees meer

Nan Shepherd - De levende berg

Tip van Jelmer: Nan Shepherd - De levende berg

De levende berg is een boek vol prachtige metaforen en poëtische zinnen. Soms duizelend, maar altijd prikkelend om door te lezen. Een boek om veel vaker open te slaan om er weer iets nieuws in te kunnen ontdekken.

Lees meer

Niklas Natt Och Dag - 1794

Boekentip van Monique: Niklas Natt Och Dag - 1794

Hoofdpersoon is ook dit keer weer Mickel Cardell, de eenarmige tuchtwacht met het moeizame leven. Natt Och Dag kan sfeer tekenen als de beste en samen met de uitstekende plot resulteert dat in een fascinerend boek. Voor mij smaakt dit zeker naar meer!

Lees meer

Nazanine Hozar - Aria

Tip van Saskia: Nazanine Hozar - Aria

Dit boek mag je niet missen. Het laat je zien wat de gevolgen kunnen zijn van politieke gebeurtenissen voor relaties tussen mensen onderling. Ik heb het gelezen met een gevoel van bewondering voor de sterke vrouwen en een gevoel van afschuw dat één man zoveel invloed heeft.

Lees meer

Esther Safran Foer - Ik wil je laten weten dat we er nog zijn

Tip van Monique: Esther Safran Foer - Ik wil je laten weten dat we er nog zij

In 2002 debuteerde zoon Jonathan met de roman Alles is verlicht, nu is er het verslag van moeder Esther over hetzelfde onderwerp: haar zoektocht naar de geschiedenis van haar ouders in Oekraïne tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Paolo Giordano - In tijden van besmetting

Tip van Eric: Paolo Giordano - In tijden van besmetting

In een periode waarin ‘de onzichtbare vijand’ moet worden bestreden met Netflix, klussen aan het huis en waarin miljoenen amateur-virologen de kop op steken, is het een verademing om iets te lezen dat wel over CoV-2 gaat, maar niet de gebaande paden betreedt. In Tijden Van Besmetting van Paolo Giordano is zo’n boek.

Lees meer

 

Paulien Cornelisse - Japan in honderd kleine stukjes

Tip van Vicky: Paulien Cornelisse - Japan in honderd kleine stukjes

Ik vind Paulien Cornelisse leuk en ik ben heel nieuwsgierig naar Japan. In dit boek geniet, lach en leer ik volop. In haar eigen typische stijl neemt ze je mee door het bijzondere land. Het is reizen en thuisblijven tegelijk.

Lees meer

Judith Fanto - Viktor - Boekentip Drvkkery

Tip van Eric: Judith Fanto - Viktor

Vrijwel alle personages in dit boeken zorgen voor een glimlach op mijn gezicht. Of dit nu precies de bedoeling is weet ik niet maar ik blijf erin lezen. 

Lees meer

Tip van Saskia - Het geheim van de Malamander

Kinderboekentip van Saskia: Het geheim van de Malamander

Vanaf de eerste letter word je meegenomen naar een mysterieus stadje aan zee vol zonderlinge inwoners. Ik vond het heerlijk om dit avontuur te lezen. Het gure winterse strand, de sneeuw, de pier en die geheimzinnige gasten. Een superleuk boek voor jongens en meisjes vanaf een jaar of 10. Met deze geweldige sfeer en het duistere randje is dit een boek om te verslinden!

Lees meer

Nacht in Caracas

Tip van Vicky: Karina Sainz Borgo - Nacht in Caracas

Een krachtig verhaal van een vrouw die tijdens de crisis van Venezuela wordt geconfronteerd met de meest extreme omstandigheden. Dit boek herinnert je er op een ijzingwekkende manier aan hoe snel sociale omstandigheden kunnen veranderen, overal, op ieder moment.

Lees meer

Boekentip Monique - Winterland

Tip van Monique: Faber & Pedersen - Winterland

Goed nieuws voor alle liefhebbers van Scandinavische thrillers: dit is er echt weer eens een die zich kan meten met de toppers uit het genre: veel sfeer, erg spannend, goed geschreven en natuurlijk een geweldige plot. Met een snufje Mankell (hoofdpersonen), een vleugje Indridason (sfeer), Kepler en Nesbø (verhaal).

Lees meer